Blog > Komentarze do wpisu

Barolo – najlepsze czerwone wino Piemontu

Wina barolo posiadają certyfikat DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), który jest we Włoszech oznaczeniem najwyższej jakości.

Barolo

Piemont

Nazwa wina pochodzi od nazwy geograficznej. Barolo to miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Piemont. Do DOCG Barolo należy jedenaście gmin położonych na wzgórzach Langhe. Barolo ma bardzo cierpką taninę, ponadto intensywny smak oraz wysoką kwasowość i zawartość alkoholu, 14% lub więcej. Tradycyjna produkcja Barolo wymaga trwającego dziesięciolecia dojrzewania butelkowego, który jest niezbędny do rozwinięcia prawdziwej natury i bukietu trunku. Wieloletnie dojrzewanie w butelce łagodzi wino. Niestety tylko nieliczni winiarze cieszący się oddanym gronem zwolenników doceniających efekty długoletniej produkcji, mogą postawić na tradycję. Dzisiejsze zapotrzebowania postawiły producentów przed nowym zadaniem – osiągnięcie szybszej dojrzałości konsumpcyjnej. Tym samym czas fermentacji i dojrzewania został skrócony. W związku z tym bardzo często Barolo pije się jako wina młode. Wówczas należy pamiętać o doborze równie ciężkiej i intensywnej potrawy.


Barolo

Barolo DOCG sklep 101win.pl
środa, 08 maja 2013, wina-wino

Polecane wpisy